بالا رفتن سن باعث تخریب اجزای شکل دهنده به پوست می‌شود. پروتئین‌های کلاژن و الاستین از جمله‌ی این اجزا هستند که بر زیبایی و جوانی پوست تاثیر بسیار دارند. سیگار کشیدن، ورزش نکردن، آلودگی هوا، قرار گرفتن در معرض اشعه‌های مضر نور خورشید و تغذیه نامناسب در کنار بالا رفتن سن، باعث تخریب و تحلیل رفتن پوست می‌شوند. به مرور زمان لایه‌ی سطحی پوست نازک و بافت پیوندی آن ضعیف می‌شود.

افزایش سن روی تمامی لایه‌های پوست و بافت‌ها مجاور تاثیر می‌گذارد. در واقع پیر پوستی با ۴ علامت اصلی شناخته می‌شود که در روش‌های جوانسازی پوست به دنبال راهی برای درمان آن‌ها هستیم. برویم نگاهی به علایم پیری پوست بیندازیم:

1- چین و چروک

چچین و چروک پوست

خطوط پوستی از اولین نشانه‌های افزایش سن است. این‌ها از سن ۲۵ سالگی به تدریج روی پوست ظاهر می‌شوند و به مرور زمان عمیق‌تر شده و تبدیل به چین و چروک می‌گردند. خطوط پوستی ناشی از حرکت عضلات صورت هستند. در سنین جوانی تنها زمانی که می‌خندید، اخم می‌کنید یا مشغول صحبت هستید، این خطوط نمایان می‌شوند؛ اما وقتی خطوط پوستی تبدیل به چین و چروک شوند، بدون حرکت عضلات صورت هم روی پوست دیده می‌شوند. اصطلاحاً می‌گویند خطوط متحرک به چین و چروک‌های ثابت تبدیل می‌شوند.

شایع‌ترین محل‌های چین و چروک:

  • خط افقی پیشانی،
  • خط اخم (بین ابروها به صورت عمودی)،
  • خطوط شعاعی دور چشم و خطوط پنجه کلاغی،
  • خط خنده (کناره‌های بینی تا بالای لب)،
  • خطوط شعاعی دور لب،

روش‌های جوانسازی پوست در اثر چین و چروک:

  • بوتاکس،
  • لیزر درمانی،
  • تزریق فیلر یا ژل،
  • هایفوتراپی،
  • لیزر اندولیفت،
  • تزریق چربی،
  • کربوکسی تراپی.

2- کاهش حجم

شایع‌ترین محل‌های چین و چروک

با افزایش سن، چند اتفاق مهم برای پوست و لایه‌های زیرین می‌افتد. پروتئین‌های کلاژن و الاستین پوست کاهش می‌یابند و پوست ما شل می‌شود. چربی زیر پوست در نواحی گونه، گیج‌گاه، چانه، بینی و چشم‌ها تحلیل می‌رود و صورت ظاهر اسکلتی پیدا می‌کند. استخوان‌های صورت به ویژه در اطراف دهان و چانه تحلیل می‌روند.

شایع‌ترین محل‌های کاهش حجم:

زیر چشم

گونه‌ها

زوایای فک و چانه

اطراف لب و بینی

3-از دست رفتن خاصیت کشسانی

بخش‌های عمقی پوست از چند جز اصلی تشکیل شده که قوام و شادابی پوست را ایجاد می‌کنند. اول از همه باید به رشته‌های پروتئین کلاژن اشاره کنیم که اسکلت اصلی بافت پیوندی زیر پوست را می‌سازد.

هیالورونیک اسید جز دوم است که همچون سیمان بین بافتی عمل کرده و فضای بین رشته‌های کلاژن را پر می‌کند. در نهایت رشته‌های پروتئین الاستین، باعث خاصیت کشسانی یا الاستیسته پوست می‌شوند.

در پیری پوست، هم شاهد افتادن پوست هستیم، هم از دست رفتن خاصیت کشانی. افتادگی به دلیل کاهش حجم اتفاق می‌افتد که ناشی از تحلیل رفتن چربی زیر پوست، کاهش حجم هیالورونیک اسید و تخریب استخوان‌ها است.

تحلیل رفتن قوام پوست و از دست رفتن خاصیت کشسانی آن، ناشی از فرسودگی و تخریب رشته‌های کلاژن و الاستین است. به این ترتیب استحکام و کشش پوست کاهش می‌یابد. تغییراتی مانند خشک‌ و سفت شدن لایه‌های سطحی پوست هم مزید بر علت می‌شوند تا پوست حالت شکنندگی پیدا کند.

شایع‌ترین محل‌های کاهش خاصیت کشسانی:

دور لب

کناره‌های فک

زیر چشم

پیشانی

روش‌های جوانسازی:

لیزر اندولیفت

هایفوتراپی

میکرونیدلینگ

آر اف فرکشنال

لیزر CO2

اربیوم فرکشنال

پلاسما جت

4- تغییر در لایه‌های پوست

پوست ما از سه لایه تشکیل شده است. لایه‌ی سطحی اپی‌درم یا روپوست نام دارد. این لایه از چند لایه‌ی سلول تشکیل شده و به مرور زمان خشک، زمخت و نسبت به اشعه‌ی مضر آفتاب (فرابنفش) حساس‌تر می‌شود. ایجاد لکه‌ها و خال‌ها از جمله تغییراتی است که در این لایه مشاهده می‌شود.

لایه میانی یا درم از سلول‌های سازنده پوست، غدد چربی و عرق و بافت پیوندی (شامل رشته‌های کلاژن، رشته‌های الاستین و هیالورونیک اسید) تشکیل شده است. همانطور که گفتیم میزان اجزای ساختمانی بافت پیوندی در فرآیند پیری پوست کاهش می‌یابد.

لایه‌ی میانی علاوه بر در شکل دادن به پوست و حفظ قوام آن نقش، وظیفه‌ی حفظ آب پوست را نیز برعهده دارد. به همین دلیل با تحلیل رفتن این لایه، پوست خشک و کم‌طراوت می‌شود.

لایه‌ی زیرین، زیرپوست یا هیپودرم نام دارد که حاوی بافت پیوند و بالشتک‌ها یا پدهای چربی است. با افزایش سن، تعداد سلول‌ها، ضخامت هیپودرم و حجم بالشتک‌های چربی کم می‌شود. این وقایع منجر به کاهش حجم پوست و ظاهر شدن چین و چروک‌ها می‌گردد.

روش‌های جوان سازی پوست

روش‌های جوان سازی پوست

روش‌های جوان سازی پوست را می‌توان در سه دسته‌ی کلی قرار داد:

روش‌های تهاجمی شامل جراحی‌های پلاستیک و زیبایی مثل کشیدن پوست.

روش‌های کم‌تهاجمی شامل هایفوتراپی، اندولیفت و روش‌های تزریقی مانند تزریق بوتاکس، چربی و ژل.

روش‌های غیرتهاجمی شامل مراقبت‌های کلی پوست مثل کرم‌های ضد چروک و درمان های خانگی برای جوانسازی پوست.

روش‌های تهاجمی معمولاً هزینه‌های گزاف، نیاز به بستری شدن، دوره‌ی نقاهت طولانی و عوارض و خطرات بسیاری دارند؛ اما می‌توان گفت که ماندگارترین نتایج را دارند. روش‌های غیرتهاجمی کم‌خطرترین و ساده‌ترین روش‌ها هستند.

اما تاثیر چندانی روی پوست نمی‌گذارند. روش‌های جوانسازی کم‌تهاجمی، عوارض و خطرات بسیار محدودی دارند، از روش‌های تهاجمی ارزان‌تر هستند و اثرات چشمگیری روی پوست می‌گذارند.

سخن آخر

جوانسازی پوست یک مسیر پیچیده و مهم است که نه تنها به زیبایی ظاهری کمک می‌کند بلکه به سلامت و تازگی پوست نیز می‌افزاید. با انتخاب روش‌های مناسب مراقبت از پوست و استفاده از محصولات با مواد طبیعی و مؤثر، می‌توان جوانی پوست را حفظ کرد. همچنین، تغذیه مناسب، مصرف آب کافی، استفاده از محافظت‌های ضدآفتاب و مراقبت روزانه از پوست با تمیزکننده‌ها و مرطوب‌کننده‌های مناسب نقش مهمی در جوان‌نگه‌داشتن پوست دارند. برای داشتن پوستی جوان و سالم، ترکیبی از مراقبت‌های خارجی و توجه به سلامت داخلی لازم است. به دنبال یک روش زیبایی منطقی بگردید که با توجه به نیازهای خود، بهترین نتایج را برای جوان‌سازی پوستتان به ارمغان بیاورد.

در اینستاگرام ما را دنبال کنید